zaterdag 4 april 2015

Conceptpresentatie ter Reede

Donderdag 2 april was de conceptpresentatie bij zorgcentrum ter Reede gehouden. Daar was het de bedoeling dat de twee ontwerpteams de opdrachtgevers en docenten zouden overtuigen van hun ontwerpen. Dat is aardig gelukt, al waren beide ontwerpen niet tot in de puntjes verantwoord. De meest uitdagende expertise, detectietechnieken, liet nog aan de wensen over. Daarbij moet wel gezegd worden dat de wensen zeer hoog liggen.

Als feedback heeft het team waar ik lid van ben te horen gekregen dat de presentatoren goed hun zeggenschap hebben gedaan. Mijn persoonlijke feedback is dat ik woorden zoals "zou kunnen" het best kan vermijden omdat dit niet overtuigend overkomt. Dit bericht is bewijslast voor DD4.

Ons robotconcept in actie

Beide teams en opdrachtgevers

Theoretische onderbouwing detectie concept

De laatste vier weken zijn besteed aan het onderzoeken van een haalbaar concept op gebied van detectietechnieken. Dit heb ik samen met mijn expertise genoot en één van de groepsleiders gedaan. De meest leerzame ervaringen zijn opgedaan door contact op te nemen met het bedrijven en universiteiten. Zo ben ik met de twee eerder genoemde medestudenten afgereisd naar de TU/e. Alle resultaten van de onderzoeken en consulten zijn verwerkt in het verslag. Daarin worden de verschillende mogelijkheden tegen elkaar afgewogen waar uit de meest kansvolle oplossing resulteert.

Ik had graag nog een werkingsmodel willen opleveren van een vision-systeem maar, dit was niet mogelijk gezien de tijd en kennis. Een dergelijk systeem programmeren is een uitdagende taak. De ervaring die ik heb opgedaan met het consulteren van bedrijven en universiteiten zal zeker nog van pas gaan komen in volgende projecten. Met deze post wil ik DD2, DD3 & DD4 aantonen. De theoretische onderbouwing kunt u downloaden via de onderstaande link.

donderdag 2 april 2015

Model energieverbruik auto

Voor de leerlijn energie & ecologie is het de bedoeling dat de studenten groepsgewijs een energieverbruiksmodel maken van een auto. Het model is gerealiseerd in excel en opgebouwd uit een aantal delen.


Ten eerste zijn er de model parameters. Deze  worden gevormd door de verschillende systemen die apart zijn genomen. Elk systeem kan worden gezien als een uitwisselbaar component. Neem bijvoorbeeld de motor, een andere motor zorgt ook voor een ander verbruik. Vervolgens zijn er rekenmodellen opgesteld voor de verschillende verbruikssituaties. Alle tussenresultaten uit deze berekeningen vormen uiteindelijk het eindresultaat.

maandag 16 maart 2015

Werkingsmodel ultrasoondetectie

Om de haalbaarheid van ultrasoondetectie aan te tonen is een werkingsmodel gemaakt. Hiervoor is een Arduino UNO en HC-SR04 ultrasoonsensor gebruikt. De meting heeft een nauwkeurigheid tot op de centimeter. Er is ook een limit geprogrammeerd waarmee bepaald kan worden wanneer de robot moet stoppen. Dit wordt weergegeven met een groene (rijden) en rode (stoppen) led. Bij de testopstelling is het limiet 10cm. Op de onderstaande foto's en in het filmpje is verder te zien dat het werkingsmodel succesvol is. Met deze post wil ik DD2, DD3 & DD4 aantonen.

vrijdag 13 maart 2015

Voortgang regeltechniek

Zoals omschreven in mijn POP / PAP wil ik dit blok werken aan mijn vaardigheden met regeltechniek. Dit zijn mijn vorderingen tot op heden:

Op consult bij SieTech

Een delegatie van team mundum ipsum is op vrijdag 13 maart 2015 afgereisd naar Terneuzen om de technische specialist Gillie Maas van SieTech om advies te vragen over het project. De vragen waren met name gericht op de detectie expertise. Tijdens het gesprek zijn de verschillende facetten van detectie behandeld zoals:

vrijdag 27 februari 2015

Integraal idee modern

Alle teamleden hebben een idee-clustering gemaakt voor hun expertise. Deze deel-clusters zijn uiteindelijk samengevoegd tot drie volwaardige integrale ideeën. Het was mijn verantwoordelijkheid om het visuele werk voor integraal idee "modern te verzorgen". Hiervoor zijn alle deeltekeningen verzameld en opgehangen aan de muur. Vervolgens zijn de hoofdelementen in een verkennende schets ondergebracht. Vanuit dat startpunt is een tweede schets gemaakt. Deze schets is ingescand en digitaal bewerkt. Het schetsen was een leuke bezigheid, al merk ik wel dat mijn vaardigheden nog verder moeten worden uitgebreid om op een professioneel niveau te komen. Hiervoor zie ik in dit blok helaas niet direct een mogelijkheid. Wel zal in de conceptfase de gelegenheid zijn om extra te schetsen. De beheersing van DD2 & DD4 wil ik verder onderbouwen met deze post.

Clusteren van expertise ideeën

Na het schetsen van voldoende ideeën zijn deze geclusterd via een morfologische kaart. Dit is eerst per expertise gedaan om vervolgens de totale clustering voor heel de groep te maken. Mijn taak bestond uit het clusteren van de detectietechnieken. Tijdens het belijnen zijn de integrale ideeën direct onderbouwd. Er zijn Tussen-schetsen gemaakt van de expertise clusterringen. Als resultaat levert dit een deel beeld op van de onderdelen waaruit de totale integrale ideeën zullen bestaan. Ik vond deze aanpak praktisch omdat zo het hoofdprobleem is opgedeeld in kleinere stukken. Deze manier van werken kan ook in de conceptfase worden toegepast. Met dit bericht wil ik DD2, DD3 & DD4 aantonen. Zie hieronder de uitwerking.

maandag 16 februari 2015

Morfologische kaart - detectie expertise

Na het afronden van het ideeschetsen is de morfologische kaart gebruikt als clustertechniek. Wederom valt de verantwoordelijkheid voor het detectiesysteem van het product onder een medestudent en mijzelf. Het is de bedoeling dat er één grote morfologische kaart tot stand komt. Het ontwerpteam heeft er voor gekozen om eerst sub - kaarten te maken per expertise en, deze vervolgens samen te voegen. De ideeschetsen zijn ingescand en verwerkt in Excel. Hierdoor ontstaat een overzicht van de mogelijke manieren waarop ideeën geclusterd kunnen worden. Dit zal worden gedaan a.d.h.v. verschillende ontwerpgeesten. Het opzetten van een morfologische kaart is bekend werk en verliep zonder problemen. De belijning ervan zal echter weer een uitdaging vormen. DD2, DD3 & DD4 wil ik bewijzen met dit bericht. Zie de sub - kaart voor het detectiesysteem hieronder:

Ideeschetsen

De ideefase is zoals gewoonlijk afgetrapt met het schetsen van veel oplossingen voor de zoekvelden uit de analysefase. Het was mijn taak samen met een medestudent de creatieve ideeën voor de detectie kant van het product op te brengen. Hiervoor zijn de zoekvelden als kreten op vellen A3 geschreven waar vervolgens over is geschetst. Tijdens dit proces zijn creativiteitstechnieken gebruikt zoals de "Hoe kun je" methode, het associëren op ideeën en met de natuur, en met heel het ontwerpteam is een doorgeef-creativiteitssessie gehouden. Dit levert als resultaat een goed aantal oplossingen die geclusterd kunnen worden in een morfologische kaart. Het schetsen over de zoekvelden ging prima. De zoekvelden waren al als "Hoe kun je" termen genoteerd vanuit de analysefase. De vragen zijn zo breed mogelijk gehouden om zo ver mogelijk te kunnen divergeren. Met deze post wil ik DD2, DD3 & DD4 aantonen. De ideeschetsen voor detectie zijn hieronder te zien:

vrijdag 6 februari 2015

Analysefase - detectie

In de analysefase heeft ieder projectlid het systeem waar hij of zij voor verantwoordelijk is onderzocht. Vanuit de opstartfase waren deelvragen opgesteld. Mijn taak bestond uit het uitpluizen van de mogelijkheden op het gebied van detectietechnieken. Het grootste gedeelte van het onderzoek is via deskresearch uitgevoerd, daarnaast is een klein veldonderzoekje naar robotstofzuigers ondernomen. Er is ook gekeken naar de literatuur in de HZ bibliotheek, deze gaat echter te ver voor het huidige stadium van het project. Mogelijk kunnen de boekwerken in de conceptfase van pas komen wanneer meer details gewenst zijn. Uit alle onderzoeken resulteerde een aantal conclusies waar zoekvelden over zijn opgesteld voor in de ideefase en, eisen voor in het PvE&W. Dit bericht draag ik op als bewijslast voor DD2, DD3 & DD4. Via de onderstaand link is het detectie deel van het verslag te downloaden.

Detectietechnieken - veldonderzoekje

Op zondag 1 februari is in de mediamarkt te Middelburg een veldonderzoek gedaan naar de detectietechnieken die in bestaande producten worden gebruikt. Hiervoor is gekeken naar de robotstofzuigers. Van de sensoren zijn foto's gemaakt die onder deze tekst zijn te zien. Deze informatie is gebruikt voor de conclusievorming in het analyseverslag. Er is gebleken dat vooral infraroodsensoren, eindschakelaars en camera's worden toegepast. Dit bericht dien ik op als bewijslast voor DD2.

donderdag 29 januari 2015

Plan van aanpak - projectorganisatie

De projectorganisatie, een hoofdstuk in het plan van aanpak, heb ik verzorgd in de eerste week van het project. Hiervoor zijn de gegevens van alle projectleden verzameld, er is een organogram gemaakt, een TBV-matrix, de archiveringssystematiek is beschreven alsmede de communicatiestructuur binnen het project. Door dit op papier te hebben staan weet ieder teamlid wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn. Ik heb geleerd wat een TBV - matrix is, in deze tabel wordt per persoon beschreven wat de bevoegd -en verantwoordelijkheden zijn, en met wie er meegewerkt of meegedacht kan worden. Dit stuk draag ik aan als bewijslast voor DD2, DD3 en DD4. Via de onderstaande link kunt u het stuk downloaden.